8.5.11

Ελληναράδες μου!!!


«Και εμείς τι είμαστε κουτορνίθια, για να κάνουμε ό, τι μας λένε κατά γράμμα οι Ευρωπαίοι». Ο απειλητικός τόνος στη φωνή του τάραξε το ήρεμο κλίμα της ομιλίας συζήτησης περί χωματερής και καύσης των σκουπιδιών.
Μάλιστα ο απειλητικός κύριος στη συνέχεια έγινε και ασεβής λέγοντας: «Σε σένα τον μεσαίο μιλάω», είπε και ολοκλήρωσε το ίδιο απαξιωτικά,  «γιατί ονόματα δεν συγκρατώ».
Ο «μεσαίος» στον οποίο αποκρίθηκε ο… ευγενής κύριος, ήταν περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος οικολογικής εταιρίας ανακύκλωσης με πολλές παρουσίες σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια για το περιβάλλον τη σωτηρία και όλα τα συναφή.
 Ο «μεσαίος» άρχισε να εξηγεί λοιπόν ότι «ναι πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα τα όσα μας συμβουλεύουν οι Ευρωπαίοι, γιατί ευαισθητοποιήθηκαν πιο νωρίς από εμάς σε οικολογικά θέματα και έχουν αναπτύξει τεχνικές και υποδομές που στην Ελλάδα, ούτε καν έχουμε σκεφτεί. Δεν είμαστε εμείς κουτορνίθια και αυτοί έξυπνοι, απλά αυτοί είναι πιο επιμελείς», ολοκλήρωσε και σήκωσε το βλέμμα του για να αντικρύσει τον κύριο που του είχε θέσει το ερώτημα. Μάταια όμως γιατί ο κύριος που είχε κάνει την ερώτηση με τόσο άκομψο τρόπο είχε βγει από την αίθουσα για να καπνίσει το τσιγαράκι του ο Ελληναράς!
Ο Ελληναράς που τα ξέρει όλα δεν έχει ανάγκη κανέναν, δεν είναι κουτορνίθι, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ζηλεύουν τους αρχαίους Ελληνες προγόνους του, γιατί όταν αυτοί είχαν πολιτισμό, οι προγονοί τους ζούσαν στα δέντρα.
Ο Ελληναράς που δεν φροντίζει να ανοίξει τα μάτια του και να βελτιώσει τη ζωή του, αλλά φροντίζει με κάθε τρόπο να μειώσει τους υπόλοιπους και να τους εξυψώσει μαζί του, έτσι για να νιώσει καλύτερα.
Ο Ελληναράς που πιο πολύ τον νοιάζει να τραβήξει μια τζούρα από το τσιγάρο του και να πιει και μια τζούρα καφέ, παρά να ακούσει τον επιστήμονα που ο ίδιος κάλεσε στο «σπίτι» του για να τον… διαφωτίσει!
Τέτοιου είδους Ελληναράδες συναντάω κάθε μέρα στο δρόμο, στη δουλειά μου, στο ράδιο, στην τηλεόραση. Ανθρωποι χωρίς ειδίκευση, εξειδίκευση και ειδικότητα μιλούν για όλα και για όλους. Ξέρουν τα πάντα, μπορούν να κάνουν τα πάντα.
Είναι αυτοί που αμφισβητούν τον σύντροφό τους, το παιδί τους, τον γείτονα, τον φίλο τους, τον αδερφό τους , τον συγγενή τους, τις τρεις εξουσίες νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Τολμά να αμφισβητεί ακόμη και αυτόν τον Ομπράντοβιτς που λέει ο λόγος.
Παρόλα αυτά ζει σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, υλικής και ηθικής, γιατί απλά δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αμφισβητεί.
Ενας τέτοιος Ελληναράς γίνομαι και γω πολλές φορές, αλλά την παλεύω να το καταπολεμήσω!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου