19.7.11

Ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης…


 «Όταν επιστρέφεις σε έναν χώρο που παραμένει μετά από τόσα χρόνια αμετάβλητος μπορείς να καταλάβεις πόσο εσύ ο ίδιος έχεις αλλάξει.
Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει τον κόσμο. Για να νιώσεις ελεύθερος δεν αρκεί να αποτινάξεις από πάνω σου τις αλυσίδες, αλλά χρειάζεται να σεβαστείς  και να υπερασπίζεται την ελευθερία των άλλων.
Μόνο αν μιλήσεις σε κάποιον στη γλώσσα του μπορείς να αγγίξεις την καρδιά του. Οποιαδήποτε άλλη γλώσσα μπορεί να την κατανοεί αλλά δεν θα τον αγγίξει…
Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, θα πρέπει να συνεργαστείς με τον εχθρό σου, ώσπου αυτός να γίνει σύντροφός σου.
Είναι καλύτερο να κάτσεις πίσω αφήνοντας τους άλλους να πανηγυρίζουν τη νίκη  αρκεί να περάσεις στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει κίνδυνος.
Άφησε την ελευθερία να κυριαρχήσει. Μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να διαπραγματευτούν, οι φυλακισμένοι δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες.
Δεν μπορείς να διεκδικήσεις με πάθος μία ζωή μικρότερη από αυτή που μπορείς να ζήσεις.
Η δική σου ελευθερία και των άλλων δεν μπορούν να διαχωριστούν. Δεν υπάρχει μισή ελευθερία.
Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, είναι ανόητο να σβήνουμε τη φωτιά.»

Τον Ιούνιο του 2010 ο Νέλσον Μαντέλα επισκέφτηκε το κελί στο οποίο έμεινε φυλακισμένος για 27 ολόκληρα χρόνια. Σ’ ένα σημείωμα αποτύπωσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του από το δικό του… άσπρο κελί! 
Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ο Μαντίμπα γιόρτασε τα 93 γενέθλια του. Η ευχή να τα εκατοστήσει δεν μοιάζει πια και τόσο απραγματοποίητη, αν και χρόνια τώρα βαδίζει στο μονοπάτι της αιωνιότητας. Για μένα την ημέρα αυτή όλη η γη γιορτάζει για έναν μοναδικό ηγέτη, ίσως τον τελευταίο μεγάλο ηγέτη όχι ενός έθνους, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μακάρι στις μέρες που ζούμε να υπάρξει ένας νέος Μαντίμπα να αντισταθεί στο σύγχρονο απαρτχάιντ που στήνουν οι ισχυροί του κόσμου… 

ΥΓ. Με μεγάλη πραγματικά συμπάθεια, ή καλύτερα συμπόνια θα ήθελα να αφιερώσω αυτά τα λόγια (σε ελεύθερη μετάφραση) του Μαντέλα στους Έλληνες πολιτικούς και μακάρι να εμπνευστούν από αυτά και να αγωνιστούν για την ελευθερία του λαού τους, γιατί απλά όταν το νερό αρχίσει να βράζει δεν αρκεί να σβήσεις τη φωτιά…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου