23.7.11

Στον ίδιο γκρεμό 25 αιώνες μετά…

Ο Δημοσθένης περί τον 4ο αι. π.Χ. μιλώντας στην εκκλησία του Δήμου με τα παρακάτω λόγια προσπάθησε να αφυπνίσει τους Αθηναίους, καθώς διέκρινε ότι ο «χρυσός αιώνας» της Αθήνας φτάνει στο τέλος της.

«Οι ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στην ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες - απλώς ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων. Με αποτέλεσμα, οι λαοί να χάνουν την ελευθερία τους λόγω υπερβολικής και αντίθετης προς τις επιταγές των καιρών ραθυμίας, ενώ οι προεστοί, που πίστευαν ότι ξεπουλούν τα πάντα εκτός από τους εαυτούς τους, αντιλαμβάνονται τώρα ότι το πρώτο πράγμα που εκχώρησαν ήταν ο εαυτός τους».


Ο εκφυλισμός της Αθηναϊκής Δημοκρατίας οδήγησε σε ήττα τους Αθηναίους κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την υποδούλωση τους από τους Σπαρτιάτες.
Αυτά τα λόγια ανταποκρίνονται στο ακέραιο της σημερινής  κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα μας…
Η ίδια έκπτωση αξιών και ιδεών οδηγεί τους Ελληνες στην παραχώρηση της αυτοκυριαρχίας τους. Δυστυχώς την Ελληνική Ιστορία, που τόσοι λαοί μελέτησαν,  δεν καταφέραμε εμείς οι ίδιοι να την μάθουμε για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος…
Μετά από 25 αιώνες οι Έλληνες αποδεικνυόμαστε κατώτεροι της ίδιας της Ιστορίας  μας. Την ίδια Ιστορία, που όλοι οι λαοί του σημερινού κόσμου μελετούν και παραδειγματίζονται από αυτή, εμείς την ακυρώνουμε. Την επικαλούμαστε στο φως της ημέρας, αλλά στο σκοτάδι κινούμαστε σαν τους ποντικούς που ροκανίζουν τα θεμέλια του ίδιου τους του οίκου. Ακόμη και όσοι μελέτησαν τα αρχαία κείμενα όμως, έμειναν στην ανάγνωση και στην ανάλυση. Δεν προσπάθησαν να προχωρήσουν για να βρουν νέους δρόμους.
Αρα όταν ακολουθείς ένα μονοπάτι που εξακριβωμένα οδηγεί σε γκρεμό, αν δεν αλλάξεις δρόμο, εξακριβωμένα θα βρεθείς στο γκρεμό…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου