25.3.11

Παρέλαση, πασαρέλα, καρνάβαλος.




Η παρέλαση είναι μια στρατιωτική τελετή κατά την οποία οι δυνάμεις του στρατού προς τιμή μιας εθνικής επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται δημόσια παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας παράταξη και πορεία.
Παρελάσεις γίνονταν και στην αρχαιότητα κυρίως για να επιδείξει το κάθε κράτος την στρατιωτική του ισχύ και να τονώσει το εθνικό φρόνημα των πολιτών του.
Για τον ίδιο λόγο καθιερώθηκαν και οι μαθητικές παρελάσεις την δεκαετία του 1930 με σκοπό να εξυψώσουν την εθνική υπερηφάνεια να τονώσουν την εθνική ομοψυχία να τιμήσει η νεολαία του κράτους τους πεσόντες υπέρ της πατρίδας.
Στα δικά μου μαθητικά χρόνια μέρες πριν την επέτειο της εθνικής εορτής, οι δάσκαλοι αφιέρωναν διδακτικές ώρες για να μας μάθουν το σωστό βηματισμό και τρώγαμε και καμιά καρπαζιά όταν δεν υπακούγαμε στην εντολή «ψηλά το κεφάλι, έξω το στήθος». Επίσης μέρες νωρίτερα τρέχαμε – όσοι ήμασταν τυχεροί γιατί δεν μπορούσαμε να παρελάσουμε όλοι – να αγοράσουμε την στολή παρελάσεως, που ήταν για όλους η ίδια και απαράλλακτη, από την κορφή ως τα νύχια.
Αυτή η ομοιογένεια μας έκανε ένα σύνολο και μαζί με τον συγχρονισμό στον βηματισμό ήταν που μας έκανε περήφανους και αποσπούσαμε το χειροκρότημα του κόσμου…
Σήμερα 25 Μαρτίου του 2011, παρακολούθησα την μαθητική παρέλαση στην πόλη μου και το μόνο που δεν ένιωσα ήταν υπερηφάνεια, αλλά αντίθετα τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν ήταν οργή, αγανάκτηση και στο τέλος αδιαφορία που μ’ έκανε να αποχωρήσω πολύ πριν το τέλος της…
Μαθητική παρέλαση είναι όταν παρελαύνουν μαθητές και όχι το δημοτικό συμβούλιο - που βαρέθηκε μάλιστα να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής – σαν ένα μπούγιο που χαιρετούσε τους ψηφοφόρους του σε μια προεκλογική ομιλία. Μαθητική παρέλαση δεν είναι η πορεία διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του ΠΑΜΕ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του ΔΝΤ και του μνημονίου - πράγματα και καταστάσεις σοβαρές που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο αλλά άκαιρα με τον συμβολισμό της ημέρας.
Μαθητές δεν είναι ο εμπορικός σύλλογος με τους κύριους και κυρίες επιχειρηματίες να περνούν για να επιδείξουν τα συνολάκια και τις γούνες τους στο αγοραστικό κοινό της πόλης.
Μαθητική παρέλαση είπαμε σημαίνει ομοψυχία, ομοιογένεια και περηφάνεια. Σημαίνει παράστημα και συγχρονισμός.
Αντί αυτού παρακολούθησα μια ατελείωτη πασαρέλα που ο καθένας φορούσε ότι ήθελε και δεν ήθελε, μακρύ κοντό, με μανίκι ή αμάνικο με ή χωρίς γυαλιά ηλίου, επιδεικνύοντας, τον καβάλο του, το στήθος της, τα μπράτσα του, το πόδι της, τον κώλο τους! Του κώλου παρέλαση δηλαδή! Άλλος χαμογελούσε στην μαμά του, άλλος έβγαζε τη γλώσσα στους φίλους του που τον κορόιδευαν, άλλη χαιρετούσε τον γκόμενο, άλλη μοίραζε φιλάκια και ματάκια καταλαβαίνετε γιατί.
Ενα πράγμα έλειπε τα άρματα, οι βραζιλιάνες, τα κομφετί, οι σερπαντίνες και ο σοκολατοπόλεμος για να ολοκληρωθεί το καρναβάλι!
Δεν συντρέχει λόγος για να συνεχιστεί άλλο αυτή η παρ-ωδια-ελαση! Δεν τιμούμε με αυτόν τρόπο τους νεκρούς ήρωες αυτού του έθνους, μάλλον ντροπιάζουμε τη μνήμη τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου