20.12.11

“Cittas Slow”: To αντίδοτο για την… κρίση

Σε κάθε δράση, υπάρχει αντίδραση και σε κάθε κανόνα υπάρχει η εξαίρεση. Σε κάθε ζούγκλα υπάρχει ένα μονοπάτι και σε κάθε έρημο υπάρχει μια όαση. Έτσι λειτουργεί ο νόμος της φύσης. Έτσι έχει προνοήσει ο δημιουργός του κόσμου αυτού, ώστε πάντα να υπάρχει η διαφυγή ή εναλλακτική λύση για όσους αντιδρούν στο σύστημα…
Σήμερα ζούμε στην εποχή της… παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που κάποιοι εξαπλώνουν σαν ιό σε όλο τον κόσμο θέλοντας να ελέγξουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις, θρησκείες, λαούς. Στόχος τους να υποδουλώσουν, να εκμεταλλευτούν και να καταστρέψουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τον άρρωστο εγωισμό τους.  
    
Κάποιοι πιο ψαγμένοι να τους πεις, πιο αντιδραστικούς θες, βρήκαν ένα μονοπάτι στη ζούγκλα της παγκοσμιοποίησης και δείχνουν να κάνουν τη δική τους μικρή… επανάσταση!
Πρόκειται για το κίνημα των «Αργών Πόλεων» ή  «Cittas Slow», ή «Ville Lente». Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο κίνημα, καθώς η γέννησή του χρονολογείται τον Οκτώβριο του 1999, και ο τόπος γέννησης είναι το Ορβιέτο Ιταλίας. Με σήμα το σαλιγκάρι το όραμα τους ήταν η δημιουργία κοινοτήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, με εγγυημένη την ποιότητα ζωής, λιγότερο άγχος και περισσότερη ευτυχία για τους κατοίκους. Αν πέτυχε, ή να θα πετύχει ίσως είναι νωρίς να απαντηθεί με σιγουριά, αλλά ότι το πρώτο παράδειγμα το ακολουθούν σήμερα 135 πόλεις σε 20 χώρες (Ιταλία –η έδρα, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά.), ίσως δίνει μια πρώτη θετική απάντηση.


Τι σημαίνει όμως Αργή Πόλη και τι χρειάζεται να κάνει μια πόλη για να γίνει δεκτή στο κίνημα και να λάβει τη σχετική πιστοποίηση.
1. Πρέπει να έχει λιγότερους από 50.000 κατοίκους
2. Να πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος.
3. Να αναπτύξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, διατηρώντας τα ήθη και έθιμα
4. Να κάνει χρήση τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και της αστικής δομής.
5.  Να παράγει και να καταναλώνει βιολογικά τρόφιμα και να αποκλείει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
6. Να προωθεί την ποιότητα της φιλοξενίας
7. Να προστατεύει την αυτόχθονη παραγωγή που έχει ρίζες στην παράδοση και την κουλτούρα    
 Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του δικτύου των «Αργών Πόλεων» στόχος τους είναι να δοθεί προτεραιότητα στον άνθρωπο, να μειωθεί η υπερκατανάλωση και να σταματήσει η σπατάλη. Δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη αρκεί αυτή να γίνεται με σεβασμό στη φύση.

Γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο κίνημα θα δημιουργούσε εχθρούς. Πολλοί κατηγόρησαν το κίνημα για άρνηση τεχνολογικής εξέλιξης. Η απάντηση του κινήματος ήταν σαφής. Οι άνθρωποι που κατοικούν σε μια «Αργή Πόλη» είναι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.
Παρόλα αυτά οι αντίπαλοι του κινήματος εξακολουθούν να διαφημίζουν τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα με μότο: «Έτσι θα ξεφύγετε από τη φτώχεια», παρόλο που οι συνθήκες σε αυτά, όπως αντιλαμβάνονται αργότερα τα θύματα τους, είναι εφιαλτικές.
Το 2050 σύμφωνα με έρευνα θα υπάρχουν πάνω από 27 πόλεις που ο πληθυσμός τους θα ξεπερνά τα 20 εκατ. Τόσα θα είναι τα αθώα θύματα της εξαπάτησης ενός συστήματος που υπόσχεται μια ζωή γεμάτη ανέσεις, ενώ στην ουσία πρόκειται για μια ζωή σε μια γαλέρα, που συνέχεια τραβάς κουπί, μήπως φτάσεις στη δική σου Ιθάκη!   
 Αν και η Ελλάδα απέχει από αυτό το κίνημα, η ζωή στην ελληνική περιφέρεια δεν φαίνεται να απέχει πολύ από αυτό που υποστηρίζουν οι «Αργές Πόλεις». Αν πάρουμε μάλιστα για παράδειγμα τη ζωή στην Ικαρία, ίσως οι άνθρωποι του δικτύου θα έπρεπε να δώσουν μια τιμητική διάκριση στους Ικαριώτες.
Το θέμα είναι πόσοι από εμάς θα αποτινάξουμε το ζυγό του… νεοπλουτισμού και καταφέρουμε να ζήσουμε με όσα πραγματικά χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου